* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • ae1

  Vestimentatia in cultura Egiptului Antic

  Fascinatia pentru cultura Egiptului Antic va dainui multa vreme in constiinta umanitatii. Mostenirea culturala si artistica pe care o avem din acest fragment al istoriei ne permite sa afirmam ca egiptenii din Antichitate au fost una dintre cele mai stralucite civilizatii care au existat vreodata.

  Daca am fi pusi in situatia de a defini ptrintr-un singur cuvant, sau printr-o singura idee ansamblul culturii egiptene, atunci aceasta ar fi „fascinatia in fata mortii”. Toate realizarile arhitecturale, sau in materie de pictura, sculptura, decoratiuni sau chiar si vestimentatie contin elemente care fac trimitere la moarte, la viata de dupa moarte si la toate credintele construite in jurul acestui fenomen.

  Confectionarea stofei colorate a fost un mestesug la care egiptenii erau neintrecuti. Clima cu temperaturi extrem de ridicate a influentat vestimentatia acestora in mod decisiv. Astfel, barbatii purtau, in general, o stofa lunga pana la genunchi, infasurata in jurul taliei, iar femeile purtau o piesa vestimentara asemanatoare cu o camasa, lunga pana la glezna. Femeile de vita nobila, insa, purtau rochii elegante, croite din stofa fina, rochii care adeseau erau brodate cu modele atent realizate. Bijuteriile erau nelipsite in acest caz: incepand de la inele, pana la bratari, centuri si coliere, toate se regaseau in tinuta femeile egiptene.

  -font-b-egyptian-b-font-cleopatra-costume-font-b-Queen-b-font-of-halloween-dress

  Pentru confectionarea articolelor vestimentare, vechii egipteni foloseau fibrele vegetale si panza (asta din cauza conditiilor climatice), si de foarte putine ori lana, care era considerata un material impur. Matasea era folosita pentru piesele vestimentare ale femeilor nobile. Diverse documente cu valoare istorica ne spun faptul ca preotii purtau piei de animale, iar regii si reginele imbracaminte decorativa.costume_egypt_man

  Manufactura confectiilor textile le apartinea femeilor. Bineinteles, existau si ateliere de productie detinute de catre nobilime, sau de catre alti oameni care aveau mijloacele necesare pentru productie.

  In ceea ce priveste articolele de imbracamintre, trebuie spus ca egiptenii purtau fie una, fie doua astfel de piese vestimentare. Acestea erau confectionate din in si aproape intotdeauna de culoare alba. Ceea ce este interesant despre aceste piese vestimentare e faptul ca egiptenii le purtau in moduri diferite; spre exemplu, lungimea clasica (pana la genunchi pentru barbati si pana la glezne pentru femei) era schimbata simplu si rapid prin simpla infasurare in jurul umarului.

  O alta piesa vestimentara foarte comuna a Egiptului Antic este roba, pe care o purtau toti egiptenii. Braul si curelele erau accesorii nelipsite din vestimentatia egipteana.

  Exista si elemnte unice in materie de confectii textile, si pe caestea le intalnim in vestimentatia faraonului: acoperamantul de pe cap, coroana alba sau coroana rosie (in functie de zona geografica), sau basmaua din panza vargata.

  egyptian-deluxe-pharaoh-costume

  Explorarea mormantului lui Tutankhamon a scos la iveala o multitudine de piese vestimentare, dintre care amintim tunicile, esarfele, tricourile, fustanelele, palariile, basmalele, manusile sau caciulile.

  Vestimentatia egipteana se remarca prin simplitate si o profunda incarcatura religioasa specifica. Avem de-a face cu o civilizatie aparte. Astazi, designerii de pe scena modei internationale se inspira si creeaza confectii vestimentare care contin elemente decorative specifice Egiptului Antic.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio