* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • hatshepsutbanner

  Singura femeie-faraon din istorie purta haine barbatesti si barba falsa

  O retrospectiva istorica destul de indepartata ne arata ca momentele in care o femeie a fost lider al unui stat, teritoriu sau regiune, sunt foarte putine. In afara de Cleopatra, nu avem in minte foarte multe astfel de exemple. Si, pentru ca tot am adus aminte in mod indirect de Egipt, stiai ca a existat o singura femeie-faraon in istorie? Aceasta a ajuns sa poarte haine barbatesti si barba falsa, tinandu-si sub dominatie poporul vreme de peste 20 de ani.

  La inceputul secolului al XIX-lea Champollion, un explorator si arheolog de origine franceza descopera in Egipt (mai precis in Deir el Bahari) un nume de faraon complet necunoscut pana atunci. Se pare ca ruinele a ceea ce parea un templu antic mai aveau multe de dezvaluit… Curiozitatea si specificul carierei sale l-au determinat sa traduca toate textele descoperite in ruinele templului, fapt care l-a adus la concluzia ca tot ceea ce reprezenta un epitet regal avea radacini si desinente feminine. Astfel, nu a fost decat un pas pana la deductia ca faraonul neidentificat era, de fapt, o femeie. Numele acesteia a disparut din toate documentele, asa cum mai tarziu se va intampla si cu Nefertiti.

  tree

  In momentul in care cercetatorii au inceput sa devina foarte interesati de studiul ruinelor din Deir el Bahari, s-a constatat ca templul maret ridicat acolo i-a apartinut uneia dintre cele mai controversate figuri ale istoriei egiptene: este vorba despre singura femeie cu titlul de Faraon al Egiptului, pe nume Hatshepsut. Fiica Faraonului Tuthmes I si a reginei Amosis, Hatshesput s-a casatorit la varsta de 15 ani cu Tuthmes al II-lea, succesorul la tron, care avea sa il lase ca mostenitor pe Tuthmes al III-lea, fiul sau conceput cu o servitoare. Cu ajutorul unor partizani influenti, Hatshesput devine regenta.In perioada de inceput, aceasta este adesea reprezentata ca femeie sau barbat, si regasita in manuscrise sub denumirea de “sotie a zeului”. Mai tarziu, Hatsheput avea sa poarte haine barbatesti, barba falsa si sa fie reprezentata ca “fiu al lui Ra, majestatea sa, suveran al ambelor tari”.

  Singurei femei-faraon din istoria Egiptului ii sunt atribuite mari realizari arhitecturale, printre care si templul de la Deir el Bahari. Sfarsitul domniei sale a fost cauzat de aparitia formatiunilor adverse, care o considerau ca fiind o uzurpatoare. Cand Tuthmes al III-lea a reusit sa detina puterea, acesta a facut tot posibilul sa stearga orice urma care ar putea aminti de femeia care l-a dominat timp de doua decenii. Imprejurarile mortii lui Hatshesput au ramas necunoscute, si nu exista dovezi clare care sa demonstreze implicarea lui Tuthmes al III-lea.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio