* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • Vlrg_ToxicMakeup

  Ritualuri de infrumusetare socante din istoria feminina

  toxic make up

   

  Umanitatea a ajuns intr-un punct in care evolutia nu mai este perceputa decat prin raportare la inovatii sociale si stiintifice, care, la randul lor, sunt foarte greu de gasit. Astazi, avem aproape totul, si ceea ce cu cateva milenii in urma parea imposibil a devenit rutina. Ritualurile de infrumusetare folosite de femeia moderna sunt parte a activitatii zilnice, si, in mod categoric, ideea absentei produselor de make-up sau de ingrijire corporala este imperceptibila.

  Daca privim retrospectiv, observam cu usurinta o ciclicitate in ceea ce priveste moda si tendintele  din istoria feminina. Ceea ce difera, insa, este contextul si, bineinteles, instrumentele pe care le avem la dispozitie.

  Rujurile, lip-gloss-urile, balsamurile, rimelul, eye-liner-ul, penseta, epilatoarele, fondul de ten, cremele de hidratare, tusul, blush-ul sau fardurile de pleoape sunt doar cateva elemente de make-up indispensabile oricarei femei moderne. Nu v-ati intrebat niciodata, insa, ce a existat inainte de acestea? Cum se desfasurau ritualurile de infrumusetare cu sute sau mii de ani in urma?

  Cartile de istorie si filmele de epoca ne-au prezentat intotdeauna modele feminine ireprosabile, ceea ce inseamna ca ingrijirea personala ocupa si atunci, la fel ca si acum, o buna parte din timpul personal al femeilor. Cu toate astea, frumusetea lor surprinzatoare a costat scump. Daca trebuie, intr-adevar, sa tinem cont de greselile istoriei ca sa evitam repetarea lor, iti prezentam cateva ritualuri de infrumusetare socante din istoria feminina:


  Unul dintre cele mai cunoscute astfel de ritualuri este ceea ce istoria numeste “machiajul cu plumb”. Aceasta tendinta are o istorie foarte veche; atat egiptenii, cat si femeile Greciei Antice utilizau cateva grame de plumb in machiajul lor, pentru a crea un fard protector pentru ten. Casta samurailor, cei mai eficienti razboinici din istorie, a fost anihilata tocmai din cauza utilizarii excesive a machiajului pe baza de plumb.

  Clarins-Festive-Collection-2012-Odyssey

  In secolul al XVIII-lea, plumbul era amestecat cu otet, combinatie din care rezulta un carbonat care, odata intins pe fata, cnferea pielii un aspect foarte palid (perceput, in trecut, ca un standard al frumusetii feminine si ca un indicator al originii nobile a unei femei).

  Principala consecinta a acestui ritual de infrumusetare a constat in otravirea graduala a organismului cu plumb, cu efecte secundare specifice care, in timp, au condus la o moarte lenta, dar sigura.

  Odata ce tendinta folosirii plumbului s-a diminuat, in peisaj a aparut arsenicul. Acesta era utilizat pentru aceleasi efecte ca si plumbul – pentru crearea unui aspect palid, cu diferenta ca efectele adverse erau mult mai intense si mai problematice (moartea celuleor rosii, chelirea si oboseala cronica sunt doar cateva simptome inainte de moartea sigura).

  Acneea era adesea tratata cu mercur, cunoscut si sub denumirea de argint viu. Utilizarea acestuia ataca in mod iremediabil ficatul, rinichii, fetusul (in cazul femeilor insarcinate), si provoaca existenta unui permanent gust metalic. Ca si in cazurile de mai sus, aceste simptome sunt un asalt al mortii.

  Matraguna era folosita de femeile din intreaga lume pentru dilatarea pupilelor, fapt care crea ideea de atractivitate si feminitate; in timp, utilizarea acestei substante afecteaza in mod ireparabil vederea, creaza sensibilitate la lumina si daca se abuzeaza de ea, se ajunge la deces.

  01

  Alte doua ritualuri extrem de periculoase, de data aceasta o idee mai recente, sunt tratamentele radioactive si utilizarea radiatiilor Röntgen pentru indepartarea pilozitatii: dupa ce radiul a fost descoperit de Curie, acesta a inceput sa fie folosit pentru toate cremele de fata, ca si element combatant al ridurilor. In timp, s-a constatat ca efectele negative sunt mult mai pronuntate decat orice beneficiu promis. Cat despre radiatiile folosite pentru epilare, cercetatorii sustin ca majoritatea pacientilor care au fost expusi acestui tip de tratament au sfarsit prin a suferi de cancer la nivelul pielii.

  Produsele de machiaj nu sunt singurele care au continut, de-a lungul timpului, substante periculoase. Am avut in trecut, la fel cum avem si astazi, piese vestimentare care pot dauna iremediabil sanatatii organismului. Industria textila contine substante cancerigene, precum formaldehida, PPD – un cunoscut compus chimic care faciliteaza fixarea culorii, sau adezivi.

  Ritualurile de infrumusetare prezentate mai sus sunt doar cateva dintre cele mai riscante, periculoase si socante tendinte din istoria feminitatii. Chiar si astazi se folosesc substante derivate din acestea, chiar daca intr-o maniera inofensiva si fara sa provoace efectele de altadata.

  Acum, cel putin, stim cu siguranta ca frumusetea a fost intotdeauna unul dintre criteriile esentiale ale societatilor, si ca aceasta trebuia obtinuta indiferent de consecinte.

   

© 2013 Copyright. Artifex Progressio