* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • ArtifexLohn

  Portul tiganesc

  ArtifexLohn

  Numele de tigan vine din cuvantul grecesc  „atsiganos“, denimiti astfel ereticii la acea vreme, romii nu au nici o legetura cu ereticii, dar au fost denumiti asa datorita aspectului lor strain fata de restul populatiei. Se pare ca tiganii provin din Armenia, dupa care s-au despartit in trei grupuri, din cauza invaziei turce, unii spre nordul Marii Negre, altii au ajuns in Egipt si altii spre vest, care s-au raspandit in toata Europa. Spre a doua jumatate a secolului XX, europenii si-au dat seama de  originea indiana a tiganilor pentru ca limba romani se aseamana foarte mult cu hindi.

  ArtifexLohn

  Confectiile de imbracaminte adoptate de tigani sunt foarte decente, in special portul femeilor si trebuie respectate anumite regului. Femeia martitata va avea capul acoperit tot timpul cu un batic pentru a face evident acest lucru. Tiganicile tipice poarta fusta lunga, din mai multe straturi si foarte colorata, cercei mari, parul lung, impletit si uneori o floare in par sau monede de aur. Culoarea preferata a tiganilor este rosu, acestia considera ca aduce noroc. Confectiile textile adoptate de sexul feminin nu sunt foarte diversificate in modele dar isi pot alege confectiile de imbracaminte dintr-o larga paleta de culori.

  ArtifexLohn

  Barbatii nu au un port anume de respectat, poarta adesea palarii cu borul lat, mustati lungi, pantalon, vesta si camasa. In zilele de sarbatoare acestia sunt adeptii costumelor viu colorate. Tiganii sunt recunoscuti pentru iubirea pe care o poarta bijuteriilor scumpe, purtant cu fala multe bijuterii din aur, salbe si banuti de aur. In prezent tiganii respecta cu strictete obiceiurile si sunt adeptii aceluiasi port tiganesc.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio