* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • trousers1

  Pantalonii si rolul lor in emanciparea femeii

  Astazi, pantalonii sunt articole vestimentare mai mult decat comune pentru noi. Ii vedem peste tot in jur, purtati de catre oameni de toate varstele, sub toate formele, modelele si culorile, fara sa stim ca au in spate o istorie controversata si ca au jucat un rol esential in ascensiunea feminismului. Astfel, ne-am propus sa iti vorbim succint despre cateva repere istorice ale acestor piese vestimentare.

  Exista dovezi ale existentei pantalonilor inca din epoca paleolitica, chiar daca sub o forma complet distincta fata de ceea ce vedem astazi. Picturi rupestre atesta faptul ca atat barbatii, cat si femeile, obisnuiau sa poarte articole vestimentare foarte asemanatoare cu ceea ce noi cunoastem azi sub denumirea de pantaloni. De asemenea, aceste confectii textile atat de uzuale azi s-au numarat printre elementele de modernizare ale Rusiei Imperialiste.

  history01

   

  husssar

  Una dintre primele etape ale evolutiei pantalonilor dateaza din perioada Revolutiei Franceze, cand protestatarii au adoptat o vestimentatie care dorea sa evidentieze clasa muncitoare, si care consta in pantaloni largi. Pana atunci, pantalonii purtati erau mulati pe corp si nu ajungeau pana la lungimea gleznei. In evolutia acestor articole vestimentare, un rol foarte important a fost detinut de catre marinari, care purtau un tip de pantaloni largi cunoscut sub denumirea de galligaskins. Datorita faptului ca marinarii calatoreau mult, se presupune ca acestia au contribuit in mod considerabil la raspandirea acestei mode, peste tot in lume.

  fantassin1914

  Undeva in jurul anilor 1800, autoritatile franceze au emis un decret conform caruia femeile nu aveau voie sa poarte pantaloni. Desigur, aveai aceasta posibilitate daca reuseai sa obtii o autorizatie speciala. Dupa cum era de asteptat, aceasta masura nu a facut decat sa provoace femeile sa lupte pentru dreptul lor de a purta aceasta piesa vestimentara. Doua dintre cele mai indraznete femei, in acest sens, au fost scriitoarea George Sand si actrita Sarah Bernhardt, care au sfidat autoritatile complet si nu numai ca au defilat prin Paris purtand pantaloni, dar si-au insusit si alte piese vestimentare specific barbatesti, pentru a combate prejudecatile.

  theatre21

  Odata cu sfarsitul Primului Razboi Mondial, piata muncii incepe sa devina accesibila si pentru femei. Astfel, o vestimentatie practica era imperioasa. Coco Chanel a vazut in acest context o oportunitate adecvata de a crea pantalonii evazati. Un deceniu mai tarziu, celebre actrite ale cinematografiei americane aveau sa apara pe micile ecrane purtand pantaloni de pijama, fapt care nu a facut decat sa accentueze provocarea si lupta purtata de reprezentantele sexului frumos pentru dreptul de a purta pantaloni. Cel de-al Doilea Razboi Mondial reprezinta, practic, un fel de deznodamant al acestei lupte: dat fiind faptul ca femeile au inceput sa tina locul sotilor lor in fabrici, se impunea ca ele sa poarte haine adecvate, care sa le permita sa munceasca. Multe dintre ele alegeau sa imbrace salopetele barbatilor, dar nu a durat foarte mult timp pana cand adoptarea de catre femei a pantalonilor in uniforma lor de munca a devenit o idee general acceptata si considerate chiar de bun simt.

  5cc875347c61ce516a261ccaf3511483

   

  87-146-348

  Femeile si-au castigat acest drept pe deplin mult mai tarziu, undeva in jurul anilor 1970, odata cu miscarea hippie, caracterizata prin look-uri nonconformist si atitudini rebele.

   

© 2013 Copyright. Artifex Progressio