* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • rochii-victoriene

  Moda Victoriana si crinolina

  La mijlocul secolului al XIX-lea, Franta dadea din nou lovitura cu noile sale creatii de moda, readucand in atentie crinolina. Numele de crinoline vine de la materialul din care era confectionata fusta- crin care insemna par de cal si linum care insemna in, uneori acesta fiind inlocuit cu bumbac.

  Pentru confectionarea unei crinoline se folosesc cantitati uriase de material, cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada, podoabele inflorate si ghirlandele carcteristice stilului Rococo au fost inlocuite cu nenumarate volane si volanase.

  23

  Intre 1854 si 1866 cea mai mare fabrica de crinoline din Saxonia a produs aproape 10 milioane de crinoline. Tinand cont ca fiecare crinolina necesita aproximativ 55 de metri de sarma, cantitatea totala putea sa inconjoare Ecuatorul de 13 ori.

  Decolteul adanc al corsetului lasa descoperita partea de sus a sanilor, umerii si bratele iar pentru a mari contrastul cu partea voluminoasa a criolinei, parul era purtat scurt. Mai tarziu, in perioada lui Napoleon al III-lea erau la moda materialele foarte scumpe, satin, brocart, si, in special matase iar rochiile de vara erau facute din tul, crep si muselina.

  Desi Haute Couture era dominata de francezi, epoca a devenit celebra si englezului Charles Frederick Worth care a fost supranumit “tatal Haute Couture”si “Napoleon al croitorilor”.

  Epoca crinolinelor are si o parte intunecata. In 1859, un ziar francez relata tragedia unei tinere care era admirata pentru talia sa extrem de subtire si care murise la doua zile dupa un bal. La autopsie a reiesit ca adevarata cauza a mortii tinerei a fost corsetul din cauza caruia trei coaste i-au strapuns ficatul. Din cauza faptului ca tot mai multe femei mureau din cauza acestor corsete, in aceasta perioada are loc si “razboiul crinolinelor”, tot mai multe persoane blamand aceste piese vestimentare.

  rochii-victoriene

  Moda barbateasca era mult mai comfortabila si mai decenta. Costumul barbatesc devine mai sobru si mult mai functional, iar cravatele sofisticate dispar. Se poarta mustatile lungi si tunsorile simple acoperite de jobenul inalt sau de palarii mai joase.

  In aceasta perioada incepe sa se exporte haine “gata de purtat” catre piata vestica sic ea din Statele Unite. Aceste haine aveau un pret scazut insa calitatea era scazuta.

  In timp in America si Anglia se poarta broderii din lana germana, articole vestimentare precum mantale, pardesie si paltoane produse la Berlin, ajung in tari ca Suedia, Danemarca, Turcia si chiar si in tara noastra

© 2013 Copyright. Artifex Progressio