* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • ArtifexLohn

  Moda Victoriana 1840-1870

  Moda victoriana timpurie, numita si al doilea Rococo sau moda crinolinei, a caracterizat a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Crinolina se face evidentiata pentru a treia oara si se inlocuiesc ghirlandele si podoabele de pe confectiile de dama cu volane si volanase caracteristice stilului victorian. Etimologia cuvantului crinolina vine din cuvantul francez crinoline, crin inseamna  păr sau coamă de cal si in traducere mai exacta inseamna stofa de par de cal, fusta de par de cal sau fusta infoiata, malacov. Imparateasa Eugenia, sotia lui Napoleon al III-lea,  s-a facut remarcata la o ceremonie unde a purtat o rochie de un volum impresionat cu 103 volane.  Prusacul Helmuth von Moltke, şeful Statului Major German o descria „Împarateasa Eugenia are o personalitate surprinzatoare. E eleganta, cu gat si umeri frumosi, poarta rochii croite cu mult gust. In seara in care am vazut-o purta o rochie enorma din satin – se pare ca doamnele vor avea nevoie de mai mult material decat pana acum. Imparateasa purta in par o diadema rosie iar in jurul gatului un colier dublu din perle.”

  1840-1870 a fost perioada in care s-a exagerat cu volumul si lungimea crinolinei. Cea mai mare fabrica de productile textila din Saxonia a fabricat 9.597.600 de crinoline si pentru fiecare crinolina erau necesari 55metri de sarma. Daca s-ar calcula intreaga cantitate folosita puteai inconjura Ecuatorul de 13 ori!

  Confectiile de dama erau reprezentate de rochia cupola cu decoltenu adanc, stramta in talie si cu umerii descoperiti. In aceasta epoca si-a pus amprenta „parintele haute couture-lui” Charles Frederick Worth denumit chiar “Napoleon al croitorilor”.

  Femeile faceau sacrificii pentru a fi admirate si pentru a arata bine care se transformau in adevarate tragedii. In 1859, la un bal, o tanara de 23 ani a fost admirata pentru talia sa ingusta si pentru confectiile de imbracaminte care le purta. La doua zile dupa ceremonie tanara murise, s-a descoperit ca se stransese atat de tare cu corsetul incat coastele ii perforasera ficatul.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio