* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • Artifexlohn

  Moda secoului XV in Romania

  In anul 1413 confectiile de imbracaminte din Tara Romaneasca aveau influente poloneze si dupa 1541 confectiile textile capata influente orientale. Confectiile de imbracaminte se diferentiau de la un rang social la altul, astfel oamenii de rand purtau confectii textile realizate din materiale cu fir gros precum in si canepa care se confectionau in fiecare gospodarie in timp ce bogatii si sotiile acestora purtau vesminte brodate cu fir de aur accesorizate cu palarii cu bor lat. Pentru realizarea costumelor boieresti materialele erau aduse din Occident si se prefera matasea tesuta cu fir de aur, stofa de matase, velur de Ipria si catifeaua.

  ArtifexLohn

  Confectiile de imbracaminte ale domnitorilor aveau influente bizantine si erau confectionate din materiale scumpe. Costumul domitorului  Alexandru cel Bun era un model bizantin cu maneci largi confectionat din catifea.

  ArtifexLohn

  Stefan cel Mare purta adesea un cojoc de camha si tunici brodate cu motive florale. Vlad Tepes purta pe cap o scufie domneasca  imopodobita cu un rubin si noua randuri de margaritare. Cel mai grandios costum domnesc se remarca la curtea regala din  Arges la Neagoe Basarab si sotia sa Despina, care purtau confectii de imbracaminte incrustate cu pietre pretioase  de traditie bizantina si bijuterii de aur.

  ArtifexLohn

© 2013 Copyright. Artifex Progressio