* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • Artifexlohn

  Moda secolului XVII in Romania

  In acest articol vom descoperi care sunt  confectiile textile pe care le adoptau locuitorii si domnitorii Tarii Romanesti in secolul XVII, in functie de rangul social. Confectiile de imbracaminte pe care femeile le purtau erau asemanatoare cu cele ale europencelor. Femeile de la tara purtau parul strans in coc, acoperit cu conci alb iar cele bogate purtau conci trandafiriu cu marama alba, in felul acesta facandu-se diferenta rangului social. Majoritatea purtau saluri albastre de Alep dar sotiile boierilor purtau saluri de Bursa.

  Artifexlohn

  Confectiile textile pe care femeile le imbracau difereau de la o zona la alta, in Moldova sotiile boierilor purtau caciuli scumpe confectionate din catifea rosie cu blana de samur. In Valahia purtau pe cap un val alb simplu.

  ArtifexLohn

  Din scrierile lui Paul de Alep aflam ca domnitorul Vasile Lupu avea o avere nestemata si purtat adesea confectii textile de brocard cu fire de aur si blana de samur, captusite cu catifea rosie si galoane de argint. Domnitorul Matei Basarab purta o haina subtire de brocard cu fire de aur, accesorizata cu nasturi de argint si pe cap purta o caciula din blana de samur. Sotiile acestora erau impodobite cu diamante, perle si lanturi de aur.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio