* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • mehe

  “Moda” in zona Olteniei inainte de anul 1900

  Oltenia este o regiune artistica de mare expresivitate care se mandreste cu un port popular complex, diferit de la o subzona etnografica la alta, de conditiile social-economice. Vom analiza confectiile de imbracaminte specifice fiecarei subzone din Oltenia.

  Portul popular specific in Mehedinti se caracterizeaza prin confectii textile realizate din bumbac sau borangic si anume valnicul, catrinta, camasa si carpa. Culoarea predominanta este negrul in combinatie cu fir argintiu pentru ornamentare. Portul popular din zona Gorjului se aseamana cu portul din Mehedinti deoarece este compus din aceleasi piese dar se diferentiaza prin paleta cromatica. Confectiile de dama din Gorj se distingeau prin culori vii, de albastru, rosu, alb si ornamentate cu motive geometrice de la romburi sau cruciulite pana la spirale. In jurul anului 1900 portul gorjenesc intampina o schimbare, prin introducerea postavului.

  Portul din Valcea se aseamana cu confectiile de imbracaminte specifice Gorjului prin coloritmul aprins al catrintelor si camasilor. Intre secolele XVIII-XIX,  portul popular din Valcea s-a extins in zona Sibiului si a fost adaptat fiecarei zone din Ardeal. Portul popular din Romanati se face unic fata de celelalte subzone prin motivele avimorfe si florale dar si prin existenta casacului, in confectiile barbatesti, o haina lunga, închisa, croita pe talie, fara maneci. Portul din Dolj este compus din camasa sau ciupag, carpa de borangic sau bumbac, valnic asociat cu catrinta. Camasile au broderie in jurul gatului si sunt incretite la maneci si gat.

  Confectiile textile barbatesti erau simple comparativ cu portul popular al femeilor, fiind aproape identice de la zona la zona. Portul popular barbatesc era compus din camasa brodata din bumbac sau matase, cioareci, palarie, suba si caciula iarna.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio