* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • edwardian-london-28

  Istoria imbracamintei second-hand in Londra

  A cumpara si a vinde piese vestimentare la mana a doua nu este, nici pe departe, un obicei recent. Imprumutul, schimbul sau daruitul confectiilor textile care au mai fost purtate au constituit dintotdeauna elemente esentiale ale societatii si culturii noastre ca umanitate. In plus, a existat o perioada in care economia era infloritoare tocmai datorita existentei acestui tip de servicii.

  Motorul care a dat nastere imbracamintei second-hand a fost relatia schimbatoare care se stabileste intre stil si economie.

  De-a lungul secolelor, stilul de imbracaminte al Londrei a fost categoric legat de modul in care noi percepm si ne raportam la economie. In vremuri de noua prosperiatate si optimism, dupa sfarsitul unui razboi sau al unei crize, moda evolua de la un stil decadent, la unul modern. Perioade ulterioare declinului au observat si au analizat reactii culturale care favorizau individualismul, naturalul si, cel mai important – vechiul.

  Imbracamintea second-hand, deja folosita, a fost o reala resursa de stil pentru sub-culturile Londrei postbelice, care au aparut ca raspuns la perioadele de maxima prosperitate si bunastare.

  De la adeptii stilului hippie si pana la cei ai stilului punk, imbracamintea second-hand a fost considerata o reprezentare a valorilor interculturale si o piesa de rezistenta la consumerismul agresiv. In timp, acest obicei a dobandit un caracter umanitar.

  In perioada in care diviziunea dintre saraci si bogati era extrem de pronuntata, vestimentatia era considerata ca o piesa distinctiva pentru clasele sociale. In fotografiile de mai jos, se poate observa diferenta considerabila dintre articolele vestimentare ale celor saraci si ale celor bogati, in Londra secolului XIX.

  suffragettes1

   

   

   

  Covent-Garden-flower-wome-006

   

  Londonezii cu un statut social inalt purtau piese vestimentare elaborate, confectionate din materiale scumpe, tocmai pentru a-si evidentia pozitia sociala foarte buna.

  In schimb, locuitorii celor mai sarace zone ale Londrei aveau o singura optiunea pentru a reusi sa achizitioneze articole vestimentare pentru intreaga familie: imbracamintea second-hand pe care o puteau gasi in pietele cu preturi reduse, care consta in confectii textile donate de cetatenii instariti.

  Old_clothes

   

  picture1

  Londra secolului al XIX-lea a insemnat perioada in care s-a impus o distinctie clara intre moda si necesitatea articolelor vestimentare. Charles Dickens scria, la un moment dat: “Daca cineva doreste sa vada saracia Londrei… ea poate fi vazuta in cele mai dureroase aspecte ale ei. Magazinele nu vand nimic altceva in afara de articole vestimentare la mana a doua sau chiar a treia – rochii vechi, jachete vechi, palarii vechi, si pantofi vechi, atat de peticiti incat ramane sa ne intrebam daca a ramas din materialul original macar o particula.”

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

© 2013 Copyright. Artifex Progressio