* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • 5

  Imbracamintea in secolul al XVII-lea

  Imbracamintea purtata de europeni in timpul secolului al XVII-lea a fost profund influentata de de trendurile in materie de moda, definite ca schimbari rapide ale stilului vestimentar, schimbari datorate trendsetter-ilor – fapt unic in vremea respectiva. Pe parcursul secolului, confectiile textile au fost atat restrictive, cat si comfortabile, si din nou restrictive. Ornamentele excesive au fost, pe rand, excluse din vestimentatie, si reintroduse, atat pentru barbati, cat si pentru femei. In vreme ce indivizii cei mai prosperi continuau sa determine si sa influenteze stilurile cele mai populare, preferintele politice si ascensiunea clasei mijlocii au inceput sa aiba influente asupra modei.

  Multiplele curente de moda aparute in perioada timpurie a secolului al XVII-lea au continuat, initial, trendurile secolului anterior: dubletele barbatilor si corsetele femeilor erau purtate foarte strans, si intarite cu materiale rigide. Fustele femeilor aveau forme rigide si pline, cu ajutorul crinolinelor. Si, nu in ultimul rand, obiectele vestimentare ale ambelor sexe erau prevazute cu ornamente pompoase, de la bijuterii, la dantela sau diverse materiale contrastante.

  222442_o

  Incepand cu anii 1620, insa, stilurile au inceput sa se modifice dramatic. In vreme ce tipurile de piese vestimentare purtate ramaneau aceleasi, trendul general se indrepta inspre comfort si delicatete. Pentru a permite o mobilitate mai usoara, liniile taliei erau marcate mai sus, atat in cazul dubletelor cat si al corsetelor, iar captuseala a fost eliminata. Gulerele incarcate si rigide au fost inlocuite cu benzi mult mai comfortabile, mai delictae si mai usor de purtat. Manecile rochiilor au inceput sa se scurteze, indicand, initial, doar incheietura, si, mai tarziu, intregul brat. Pantalonii bufanti ai vestimentatiei masculine au inceput sa devina din ce in ce mai stramti, pierzand din volum si, implicit, permitand mult mai mult comfort si mobilitate.

  17th-century-fashion-001

  Oamenii continuau sa valorifice materialele sofisticate si scumpe si design-urile extravagante, insa au lasat deoparte formalitatea anilor anteriori, renuntand sa adauge ornamente in randul pieselor vestimentare numai de dragul ornamentelor.

  man_1692

  Astfel, putem defini moda din primii 60 de ani ai secolului al XVII-lea ca fiind o moda a comfortului si a elegantei.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio