* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • fanarioti-curtea-lui-caragea-voda-pusa-roth

  Epoca Fanariota si moda boierilor romani

  Vestimentatia principilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolul al XVIII-lea a fost profund influentata de moda de la Constantinopol, imediat dupa instaurarea regimului fanariot. Stilul oriental, caracterizat prin extravaganta si opulenta, se afla in puternic contrast cu stilul traditional pe care si-l insuseau oamenii de rand.

  Pe teritoriu romanesc, influentele de la Constantinopol au capatat alte valente. Adesea, obiectele vestimentare ale boierilor depaseau luxul demnitarilor Inaltei Porti. Boierii romani purtau giubele, cepchene, salvari, islice, si fermenele, adesea confectionate din cele mai sofisticate stofe, si fiind, de multe ori, captusite cu blana, ori continand ornamente cu fir de aur, argint sau nestemate. Dintre cele mai importante confectii textile ale boierilor faceau parte balnurile (cea de samur fiind cea mai scumpa si in exclusivitate pentru boieri).

  300px-Louis-Dupre-Pacha

  Daca va intrebati de ce se acorda atata importanta vestimentatiei din epoca fanariota, raspunsul este unul simplu, raportandu-ne la contextul perioadei respective: aceasta avea un foarte mare impact asupra stratificarii sociale si asupra legitimarii si afirmarii statutului unui individ. Cu cat impactul vizual era mai impunator, mai elegant si mai demonstra investitiile mari care se faceau in confectiile textile, cu atat personajele erau mai recunoscute ca fiind elite.

  Spre exemplu, un boier de rang doi sau trei imbraca adesea un costum boieresc confectionat din catifea orientala, si era alcatuit din trei piese: in primul rand, acoperamantul de cap, care era ornamentat cu motive florale si cusut cu fir de aur, apoi anteriul, acea piesa lunga din componenta costumului, care era decorat cu numeroase benzi, gaitane din fir de aur si nasturi si, nu in ultimul rand, cepchenul, care reprezinta o piesa vestimentara scurta, care se poarta pe umeri, peste anteriu, si care are manecile despicate complet, fiind decorat cu ornamente florale stilizate, din fir de aur.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio