* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • Socks-Fishnet-Sock-Body-Stockings

  Din istoria… sosetelor!

  Faptul ca istoria hainelor dateaza inca din epoci anterioare adevaratei civilizatii, o stim cu totii. Motivul pentru care oamenii au recurs la haine ne este, de asemenea, evident: nu aspectul estetic prima pentru oamenii neoliticului. ci protejarea fata de variatiile meteorologice. Pana astazi, suntem constienti de faptul ca iarna este necesar sa purtam imbracaminte groasa, pentru a evita probleme de sanatate ce ne pot fi  fatale. Doar ca acum, spre deosebire de neolitic, avem grija si la felul in care hainele pe care le purtam arata. 

  Despre aparitia hainelor ne-am pus cu totii intrebari, cel putin la un moment dat. Insa nu este asa de sigur ca am facut acelasi lucru si in privinta unor obiecte vestimentare specifice, cum ar fi… sosetele. Suntem atat de obisnuiti cu aceste confectii textile, incat o intrebare referitoare la maniera in care acestea au aparut ar starni hohote de ras. Si totusi, este o curiozitate pe care merita sa o exploram. Daca privim retrospectiv in istorie, constatam ca toate inventiile care au revolutionat intr-un fel sau altul lumea, si cu care astazi suntem atat de obisnuiti, au avut un parcurs de evolutie presarat cu elemente amuzante.

  colorful-striped-socks1-770x734

  Inca de mici, ai nostri parinti se asigura in permanenta ca purtam sosete. Uneori, se intampla chiar sa para ca niciun fel de soseta nu e prea groasa ca sa ne protejeze de frig. Ce s-a pastrat din neolitic pana astazi? Faptul ca fiecare obiect vestimentar isi are rolul sau in ceea ce priveste imbracamintea. Nu exista o data certa referitoare la primul moment in care omul a purtat sosete, dar ca idee, este suficient sa stim ca cercetatorii au gasit dovezi conform carora romanii (da, acei romani, ai lui Traian, Caesar si Octavian Augustus) purtau sandale cu… sosete.

  20111128_125625938_lib_dem_socks_sandals_w

  Anul 1589 marcheaza profund istoria acestor confectii textile. Datorita lui William Lee, care inventeaza prima masina de cusut ciorapi din intreaga lume, confectionarea acestor articole vestimentare din matase si bumbac a devenit posibil. Pana la jumatatea secolului al 16-lea, ciorapii cusuti din aceste materiale erau purtati atat de barbati, cat si de femei. Ca regula generala, acestia erau albi si opaci, fiind purtati strict pentru protejarea impotriva frigului. Nici domnii si nici doamnele secolului al 16-lea nu stiau cat succes vor avea aceste inventii cateva secole mai tarziu…

  68251-004-60823C31

  Chiar daca folosim acelasi cuvant pentru a desemna ciorapii si sosetele, inca de la aparitia acestora a existat o diferenta implacabila: in vreme ce sosetele sunt scurte, ciorapii acopera uneori aproape in totalitate piciorul.

  In 1939, Julian Hill descopera fibra sintetica numita nylon, iar succesul ciorapilor din nylon a fost rasunator, in intreaga lume s-au vandut… ca painea calda. Urmatoarea inovatie remarcabila in ceea ce priveste evolutia sosetelor a fost reprezentata de aparitia ciorapilor cu banda adeziva, care nu aveau nevoie de portjartiere, fixandu-se direct pe piele.

  images

© 2013 Copyright. Artifex Progressio