* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • vama-port-popular

  Costumul popular din Bucovina

  Indiferent de zona etnografica din care provine, portul popular romanesc este admirat si apreciat in intreaga lume.

  Costumul popular din Bucovina se raporteaza in special la conditiile climatice extreme, cu ierni lungi, multa zapada si veri reci. Adaptarea locuitorilor la aceste conditii de mediu si clima se face prin tesaturile din fibre natural de canepa, in, bumbac sau lana.

  Femeile din Bucovina inca lucreaza manual costumele populare, folosind motive folclorice, de la soare, spic, frunza si pana la crucea care pentru ele simbolizeaza credinta in Dumnezeu.

  vama-port-popular

  Costumul popular al femeilor este format dintr-o camasa care este impodobita cu motive florale si geometrice, o catrinta tesuta cu fir auriu, care este legata in talie cu un brau colorat, iar in picioare se poarta opinci. Iarna, acest costum este imbogatit cu bundite, ciorapi si baticuri din lana.

  Pentru sarbatori, femeile isi completau costumul cu bijuterii: inele, cercei si margele, iar femeile mai instarite purtau bijuterii scumpe din argint, aur sau coral.

  Portul barbatesc este format dintr-o camasa mai lunga, care are broderii geometrice, de obicei negre sau maro si este legata la mijloc cu o curea din piele, o vesta alba, decorata tot cu motive florale sau geometrice, itari din lana, caciula din piele de miel si opinci.

  dscn8682

  Ca si la femei, si barbatii au haine special pentru anotimpul rece, si anume: sumanul care este confectionat diontr-o haina din lana deasa, si cojocul care este o haina lunga pana la genunchi si are blana intoarsa in interior si pielea in afara, fiind decorat cu flori brodate.

  Interesant este factorul de conditionare sociala prin care se face o diferentiere substantiala a pieselor de costum, datorita anumitor materiale mai scumpe sau mai rare care se folosesc in costumele celor mai instariti. Introducerea acestor materiale, margele din metal, paiete, fire metalice argintate sau aurite si matase, a influentat evolutia unor componente ale costumului si au contribuit la propulsarea portului in viata cotidiana.

  De-a lungul anilor, portul popular bucovinean a fost supus mai multor schimbari mai evidente, insa si-a pastrat caracterele specific cromaticii, croiul si ornamentele.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio