* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • frenchfashion2

  Cele mai bizare trenduri ale secolelor trecute (Partea a 2-a)

  Saptamana trecuta, am inceput o expunere referitoare la diverse trenduri in materie de confectii textile sau ritualuri de infrumusetare, pe care le regasim in epocile demult apuse. Am vorbit despre riscurile la care femeile erau supuse alegand sa poarte crinoline, despre trauma fizica a femeilor din China care generatii intregi au practicat ritualul “picioarelor de lotus”, si despre bizarele coafuri-palarii cunoscute sub denumirea de fontange.

  Subiectul, insa, nu a fost epuizat. Cu cat privim mai mult in istorie, cu atat constatam ca ritualurile de infrumusetare si trendurile modei trecute aproape ca depasesc granita imaginatiei, cel putin raportandu-ne la felul in care vedem noi lucrurile astazi. Astfel, continuam scurta incursiune intr-un altfel de istorie a modei, si iti prezentam alte trei (cel putin ciudate) trenduri vechi.

  4. Cand ne gandim la Franta secolelor trecute, cel mai probabil primul element care ne vine in minte sunt perucile somptuoase, albe, si mari, pe care le mai vedem uneori in filmele cu judecatori din alte state. Toate elitele societatii franceze a vremurilor trecute purtau astfel de peruci, de diverse lungimi, culori sau modele: de la aristocrati si regi, pana la compozitori sau politicieni.

  handel-portrait

  Moda aceasta a pornit de la regele Frantei Louis al XIII-lea, frustrat de faptul ca este… chel. A inceput sa poarte peruci supradimensionate in momentul in care ironiile la adresa lui, din partea regelui Angliei, i-au fost suficiente. Nu mult timp mai tarziu, toti barbatii curtii au adoptat moda perucilor, indiferent de faptul ca sufereau sau nu de chelie. Pentru ca vorbim despre secolul al XVII-lea, trebuie sa tinem cont de faptul ca, la vremea respectiva, Franta era punctul central al culturii europene. Astfel, faptul ca trendul perucilor s-a raspandit viral pe intreg continentul, nu trebuie sa ne mai surprinda.

  Aceste confectii raman in istorie drept unul dintre cele mai trainice si de lunga durata trenduri. Moda a inceput sa se amelioreze – pentru ca, mai apoi, sa dispara complet – in momentul in care guvernul britanic a ridicat substantial taxele pentru… pudra folosita in scopul albirii perucilor. In plus, in aceeasi perioada incepea si Revolutia Franceza, iar a fi observat de catre masele agresive purtand un simbol al aristocratiei nu reprezenta tocmai un avantaj.

  5. Ritualurile egiptene de infrumusetare nu aveau numai un scop pur estetic. Desi machiajele si articolele vestimentare au fost ridicate la rangul de arta si i-a distins de toate celelalte culturi antice, acestea aveau, in primul rand, o utilitate practica. Rolul machiajului era acela de a ameliora impactul pe care lumina solara il avea asupra ochilor, mai ales ca piramidele erau acoperite cu un strat de lut alb care amplifica lumina.

  Zodiac-egiptean--Afla-ce-semn-esti-si-ce-personalitate-ai

  6. Cand auzi cuvantul “ciuma”, primul lucru care iti vine inevitabil in minte este boala care a facut ravagii in toata lumea. Ei bine, trebuie sa stii ca acest termen este folosit si pentru a desemna un articol vestimentar utilizat de catre medicii care incercau sa trateze aceasta afectiune.

  costum_doctori_ciuma3

  Medicina nu era o stiinta evoluata in sensul in care noi o cunoastem si percepm astazi; ciuma, fiind o boala nou aparuta, i-a pus pe doctori in incapacitatea de a cunoaste detalii despre ea, sau de a o trata. Exista o singura concluzie universal acceptata: mirosurile, si contactul cu aerul respirat de catre bolanv te pot imbolnavi si pe tine. Solutia s-a concretizat in confectionarea unor masti cu cioc supradimensionat, a manusilor si bastoanelor, costum care avea dubla semnificatie: pe de o parte, “ciocul” era umplut cu arome, mirodenii, parfumuri si flori pentru a indeparta orice miros care ar putea cauza imbolnavire, si, pe de alta parte, aspectul inestetic al acestuia alunga spiritele rele care cauzeaza boala (sa nu uitam, totusi, ca vorbim de anul 1300!).

  Tu ce alte bizarerii in materie de moda mai cunosti?

© 2013 Copyright. Artifex Progressio