* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • Crinoline_dresses_1860

  Cele mai bizare trenduri ale secolelor trecute (Partea 1)

  Daca am fi pusi in situatia de a caracteriza printr-un singur cuvant moda secolelor trecute, cel mai potrivit ar fi atributul de “ciudata”. Si nu pentru ca articolele vestimentare si confectiile textile ar fi fost inestetice sau lipsite de sens, ci din cauza gradului ridicat de risc la care purtatorii sau purtatoarele, ori beneficiarii anumitor ritualuri menite sa imbunatateasca infatisarea – erau supusi.

  Iti prezentam, in continuare, catevaa trenduri cel putin bizare. Despre unele e posibil sa fi auzit, dar sa nu cunosti detalii, sau sa nu stii nimic. Delecteaza-te in continuare cu aceste curiozitati. Te invitam si la o tema reflectie, dupa lecturarea acestui articol, in ceea ce priveste felul unic in care moda a evoluat de atunci pana astazi.

  1. Crinolina – despre acest articol vestimentar ai auzit, cel mai probabil, la orele de limba romana din liceu. Practic, aceasta piesa vestimentara aducea cu ceea ce noi numim astazi o fusta. Era confectionata din inele si folosita drept suport pentru fustele propriu zise ale doamnelor si domnisoarelor, cu scopul de a conferi un volum cat mai mare. Materialul de fabricatie era parul de cal, sarmele sau metalul.

  crinoline

  Purtatoarele de crinolina, insa, riscau foarte mult: istoria si povestile atesta numeroase intamplari in care femeile erau zburate de pe stanci sau pontoane si aruncate in larg, din cauza faptului ca aceasta piesa vestimentara era mult prea usoara. Sa nu mai aducem in discutie faptul ca bizarele piese vestimentare erau foarte usor de incurcat in scarile trasurilor, sau de incendiat (de la lumanari, spre exemplu). In Chile, undeva in anii 1800, cateva mii de oameni au murit intr-o biserica in care a izbucnit un incendiu pentru ca iesirea era blocata de prea multe crinoline ale femeilor.

  Scopul bine definit al acestui articol vestimentar periculos era acela de a crea iluzia unei talii subtiri. Crinolina era considerata un inlocuitor mult mai avantajos al corsetului, care putea produce fracturi de coaste, rupturi ale organelor interne sau probleme respiratorii care se complicau in timp.

  2. “Picioarele de lotus” – desi probabil aceasta denumire nu iti este cunoscuta, de practica trebuie sa fi auzit: este vorba despre ritualul de infrumusetare utilizat de femeile din China undeva in secolul IX, care a durat pana undeva in anii 1900. Punctul de plecare al acestei tendinte cel putin bizare a constat intr-un dans al unei concubine in fata imparatului, care era legata de picioare cu matase. De atunci, crearea unor picioare atat de deformate incat femeile sa nu poata merge decat pe distante foarte scurte a devenit o moda.

  Fetele erau initiate in acest ritual incepand de la varsta de doi ani. Picioarele lor erau imbaiate in apa cu diverse ierburi medicinale sau chiar si urina, timp in care toate degetele, exceptie facand cel mare, erau indoite sub laba piciorului. In timp, bandajele deveneau din ce in ce mai stranse si baile din ce in ce mai dese, pana cand se atingea dimensiunea ideala de aproximativ opt centimetri.

  boundfeet431x290

  Ce se intampla din punct de vedere medical, insa, este o cu totul alta problema: cel mai adesea, degetele dadeau in gangrena – iar acesta era considerat un semn bun, pentru ca exista sansa ca degetele sa cada.

  Orice femeie care avea picioare normale era considerata dizgratioasa si se credea ca ea nu poate sa se casatoreasca niciodata. Doar fermierii si agircultorii au nevoie sa munceasca si sa poata merge, pe cand o doamna in adevaratul sens al cuvantului trebuia sa se clatine, sa nu aiba stabilitate in picioare sau sa mearga in sustinuta de cineva.

  3. Fontange sau frelange – este o piesa vestimentara destinata femeilor de vita nobila din Franta secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea. Poate fi asemanata cu o palarie, care era confectionata din dantele, panglici sau chiar un fel de boneta impletita in parul doamnelor.

  In timp, aceasta a devenit din ce in ce mai uriasa, mai incarcata, mai greu de purtat si, implicit, mai riscanta. Evenimentele care se desfasurau, spre exemplu, intr-o incapere plina de lumanari, erau un pericol iminent pentru purtatoarele de fontange. Din categoriile mai putin cunoscute ale istoriei, desprindem o marturie referitoare la o anumita doamna Von Ilten, care a suferit arsuri grave pe fata, maini si gat pentru ca fontange-ul sau a luat foc si a refuzat sa il dea jos.

  Estilos sofisticados de Fontagne

  Si aceasta moda s-a nascut tot dintr-un incident, atunci cand una dintre curtezanele favorite ale regelui si-a pierdut palaria si, refuzand sa ramana cu capul descoperit, si-a legat panglici in par. Regele a fost atat de incantat de aceasta intamplare incat a numit-o pe Fontange ducesa. Nu a fost nevoie de mai mult pentru ca toate femeile sa reactioneze si sa transforme incidentul intr-un adevarat trend.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio