* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • 3034592-poster-p-1-denim-retailers-say-comfort-is-in-and-skinny-jeans-are-out

  Blugii si istoria lor de peste 500 de ani

  Indiferent de marca, croiala sau culoare, blugii au fost si raman unul dintre cele mai populare obiecte de imbracaminte atat pentru fete, cat si pentru baieti.

  Blugii au aparut pentru prima oara in anii 1860, fiind conceputi initial pentru muncitori din denim, o tesatura rezistenta care ii facea greu de murdarit, dar, in acelasi timp, usor de spalat.

  Desi au denumiri diferite in fiecare limba, acesti pantaloni sunt asociati de fiecare data cu America. Cu toate acestea, istoria blugilor incepe acum mai bine de 500 de ani la Genova, in Italia.

  3034592-poster-p-1-denim-retailers-say-comfort-is-in-and-skinny-jeans-are-out

  Marina genoveza avea nevoie de haine pentru marinari, haine care sa reziste diverselor activitati, de la intinsul velelor, pana la lustruitul puntilor. Pentru a spala hainele, echiapajul le punea in plasele de pescuit si le tragea in siajul corabiei, ceea ce in timp ducea la decolorarea pantalonilor.

  Istoria blugilor moderni este strans legata de Levi Strauss, un emigrant bavarez care confectiona haine rezistente pentru cautatorii de aur. In 1872, Strauss primeste o oferta de la un croitor care ii cere sa imbunatateasca durabilitatea pantalonilor clientilor sai, iar Levi face acest lucru, schimba croiala si inventeaza capsele pentru buzunare. Incepe apoi sa confectioneze salopete cu talie din denim pentru muncitori, devenind tot mai cunoscut, iar incepand cu anul 1920, blugii cu buzunare devin cei mai folositi pantaloni din America.

  In mod traditional, blugii sunt de culoare indigo, iar pentru vopsirea lor cu aceasta culoare se produc anual peste 20 de milioane de tone de indigo.

  Printre primele celebritati care au purtat acest obiect vestimentar pe marile ecrane s-au numarat Elvis Presley, James Dean si Marlon Brando. Datorita unor nume atat de sonore, blugii au inceput sa atraga tot mai tare adolescentii.

  Treptat apar si alte branduri de blugi, precum Lee Cooper si Wrangler, fiecare avand particularitatile sale.

  In 1970, Hal Burgess aduce pe piata prima pereche de blugi prespalati. Acesta era comerciant la firma de blugi a tatalui sau iar in timpul unei calatorii, s-a produs o inundatie in hotelul unde era cazat, inundatie care i-a distrus toata marfa pe care o avea depozitata acolo. Desi parea un dezastru, acesta a decis sa comercializeze perechile de blugi ca “prespalati”, lucru care a avut un success rasunator.

  jeans-936684_1280

  Incepand cu anii 1980, istoria blugilor se transforma pentru totdeauna, mari designer de moda, precum Calvin Klein sau Sergio Valente, punandu-si amprenta asupra acestei piese vestimentare.

  Desi denimul continua sa fie pe val si in anii ’90, tinerii din aceasta perioada sunt tot mai atrasi de alte material si stiluri vestimentare.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio