* tag of your theme, or you will break many plugins, which * generally use this hook to add elements to such * as styles, scripts, and meta tags. */ wp_head(); ?>
 • tumblr_mi6tsyrByL1qhi7hxo1_500

  Arta lui Brancusi si moda

  Constantin Brancusi s-a nascut in satul Hobita, judetul Gorj pe 19 februarie 1876. Artistul a avut ca sursa de inspirate pentru operele sale simplitatea, bunul gust si dragostea pentru natura. Urmeaza Scoala Nationala de Arte din Bucuresti cand incepe sa realizeze primele sculpturi Bustul lui Vitellius care obtine “mentiune onorabila”, Cap al lui Laocoon din 1900, obtine medalia de bronz si Studiu din 1901 care castiga medalia de argint. Intre 1900 si 1902 realizeaza “Ecorseu”, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc si obtine o medalie de bronz.

  In 1903 realizeaza prima comanda a unui monument public, Bustul generalului medic Carol Davila, care a ramas pana in prezent singurul monument istoric al lui Brancusi din Bucuresti. In 1906 isi expune la Société Nationale des Beaux-Arts si la Salon d’Automne din Paris o parte din operele sale.

  Constantin Brancusi devine celebru datorita operelor sale care au facut istorie, de la Paris pana in New York; printre aceste amintim Rugaciunea (1910), Pasarea maiastra (1910), Somnul (1908), Prometeu (1911), Muza adormita (1909-1910), Domnisoara Pogany (serie 1912-1933). In perioada 1935-1957 realizeaza in Targu Jiu, Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit (1937-1938) – capodopere care fac parte din patrimoniul cultural romanesc devenind in prezent un element de inspirate si in industria textila.

  Operele lui Brancusi au devenit sursa de inspiratie pentru confectiile de imbracaminte ale celebrilor designeri . Paul Poiret a avut ca sursa de inspirate in realizarea confectiilor de dama caopdopera “Pasare Maiastra”, Rick Owens a avut ca inspirate pentru Colectia Primavara-Vara 2013 detalii din “Poarta Sarutului”pentru realizarea confectiilor de dama si Stephanie Rolland si-a facut debutul anul acesta cu o colectie haute-couture de inspiratie brancusiana.

  Designerul francez Stephanie Rolland a avut ca punct de inspirate operele lui Brancusi reusind  sa evidentieze liniile armonioase ale rochiilor, aducand o nota de unicitate si originalitate confectiilor textile prezentate. Alaturi de Chanel, Christian Dior, Lacroix si Givenchy,  Stephanie Rolland a dat startul deschiderii sezonului de “arta a designului vestimentar”, prin unicitatea confectiilor de imbracaminte realizate si prezentate.

© 2013 Copyright. Artifex Progressio